Αυτοί είναι οι 13 δήμοι στους οποίους θα δοθεί αρχικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα


Σε 13 δήμους της χώρας θα ξεκινήσει πιλοτικά για ένα εξάμηνο η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Μέσα στο 2015, θα γίνει επέκταση στο σύνολο του πληθυσμού. Αρχικά, με την πιλοτική εφαρμογή, το κονδύλι θα φτάνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε πλήρη εφαρμογή αναμένεται να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη παροχή 700.000 άτομα, από συνολικά 850 εκατ.-1 δισεκατομμύριο.Οι 13 δήμοι που επιλέχθηκαν αρχικά,...
Δράμας (περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), Εδεσσας (περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), Γρεβενών (περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), Ιωαννίνων (περιφέρεια Ηπείρου), Καρδίτσας (περιφέρεια Θεσσαλίας), Λευκάδας (περιφέρεια Ιονίων Νήσων), Ι.Π. Μεσολογγίου (περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος), Χαλκίδας (περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος), Καλλιθέας (περιφέρεια Αττικής), Μαλεβιζίου (περιφέρεια Κρήτης), Τρίπολης (περιφέρεια Πελοποννήσου), Σύρου (περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), Σάμου (περιφέρεια Βορείου Αιγαίου),
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στις 17 Σεπτεμβρίου, από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστο Χάλαρη, παρουσία δημάρχων, εκπροσώπων της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και άλλων φορέων.
Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά το πρόγραμμα επρόκειτο να εφαρμοστεί σε δύο μόνο δήμους, αλλά το υπουργείο προχώρησε στην επέκτασή του, ώστε να καλυφθεί ένας δήμος σε κάθε περιφέρεια (σύνολο δεκατρείς).
Μάλιστα για τον σκοπό αυτό το κονδύλι πήγε από τα 20 στα 30 εκατομμύρια ευρώ (ποσό που αφορά στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου).
Στην υπουργική απόφαση χαρακτηριστικά αναφέρεται πως οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
1. Περιουσιακά κριτήρια. Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
Οι δήμοι που ξεκινούν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο. To ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο. Το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ.
  • Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη -στο σύνολό της- το ποσό των 6.000 ευρώ.
  • Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πισίνες.
  • Το συνολικό ύψος των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.
2. Εισοδηματικά κριτήρια. Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση.
Σημειώνεται πως «πραγματικό εισόδημα» θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών - μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/11- συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο. Αξίζει να επισημανθεί πως στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο καθώς και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.
Για παράδειγμα ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί έχει ετήσιο πραγματικό εισόδημα 1.200 ευρώ (το ποσό προσδιορίζεται με βάση όσα ήδη αναφέρθηκαν). Το πραγματικό εισόδημα θα αφαιρεθεί από το αρχικό ποσό της επιδότησης (δηλαδή 4.200 μείον 1.200) και η οικογένεια θα πάρει 3.000 ευρώ τον χρόνο.Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η οικονομική κατάσταση των υποψηφίων για ένταξη στο πρόγραμμα κρίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο χωρίς τεκμαρτά και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΗΔΙΚΑ και τα χρήματα θα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό, ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία των δικαιούχων.Ο έλεγχος των δεδομένων επίσης θα γίνεται ηλεκτρονικά, με την αξιοποίηση μιας σειράς δράσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια (π.χ. συστήματα Εργάνη, Ατλας και Ηλιος).
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ
Πακέτο ενίσχυσης με τρεις άξονες
Το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος βασίζεται σε τρεις άξονες:

1. Καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 200 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένο άτομο, στα 300 ευρώ για ζευγάρι και το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και στα 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο.
Σε περίπτωση που η οικογένεια έχει ένα μικρό εισόδημα δεν θα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα αλλά θα πάρει ένα τμήμα αυτού του ποσού.

2. Πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών: Μεταξύ άλλων προβλέπεται επίδομα θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, ένταξη σε προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείου, σε προγράμματα για τους απόρους (μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας) κ.α.

3. Δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία. Οι δικαιούχοι θα συμμετάσχουν σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και επανένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Οπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών στην πατρίδα μας. Δημιουργούμε έναν από τους πιο σύγχρονους και εξελιγμένους μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνει «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αποτελέσει τον πρώτο πυλώνα του σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης η πύκνωση του δείκτη κοινωνικής προστασίας για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης είναι πιο αναγκαία από ποτέ».

Έθνος της Κυριακής / ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗΔεν υπάρχουν σχόλια: