Όλες οι εξαγγελίες Τσίπρα στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων

001

 Αναλυτικά οι δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης…Προτεραιότητα της κυβέρνησης, από την Τετάρτη το είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών του μνημονίου, με παροχή δωρεάν σιτίσεις, στέγης, ρεύματος και περίθαλψης στις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας, η αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών, επαναπρόσληψη των αντισυνταγματικά απολυμένων, των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.Αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού κατά τις προγραμματικές δηλώσεις που άρχισαν την Κυριακή ολοκληρώνονται τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία εμπιστοσύνης. Ακολουθούν αναλυτικά όλα τα κύρια σημεία.
Φορολογικά και ΕΝΦΙΑ
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όμως τους πολίτες, σε μια «πατριωτική» κίνηση να καταβάλουν τις δυο τελευταίες δόσεις του φόρου για το 2014Περιουσιολόγιο για την καταγραφή του πλούτου των πολιτών και των επιχειρήσεωνΤο αφορολόγητο αυξάνεται στις 12.000 ευρώ, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.
Φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή
Κατά προτεραιότητα έλεγχοι στις λίστες μεγαλοκαταθετών, τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα ΛιχτενστάινΣύσταση υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου των τελωνείωνΚινητοποίηση για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνών, που εκτιμάται πως κοστίζει στο κράτος πάνω από 1,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος σε απολεσθέντα έσοδαΕντοπισμός αδήλωτης περιουσίας που υπάρχει σε τριγωνικές και ενδο-ομιλικές συναλλαγέςΤέλος στα «θαλασσοδάνεια» που «συντηρούν ένα ολιγαρχικό καθεστώς».
Βασικός μισθός και εργασιακά
Σταδιακή επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ έως το 2016, αφού διασφαλιστεί η προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας και μετά από συνομιλίες με τους κοινωνικούς εταίρουςΑποκατάσταση του πλαισίου της εργασίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές που επιτρέπουν την ασυδοσία των εργοδοτώνΔεσμεύθηκε, σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), να προωθήσει την άμεση αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεωνΟ πρωθυπουργός προανήγγειλε την ίδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να υποστηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Δημόσιο και δημόσιοι υπάλληλοι
Άμεση αποκατάσταση των υπαλλήλων που απολύθηκαν «αντισυνταγματικά» από το Δημόσιο, «χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός»Έλεγχος όλων των συμβάσεων του Δημοσίου και των συμβάσεων προμηθειών, για να τερματισθούν οι υπερτιμολογήσειςΔίνεται τέλος στις «στρατιές» συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία, με στόχο τον αποφασιστικό περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέαΚατάργηση του ισχύοντος πειθαρχικού δικαίου για τους ΔΥ και αντικατάστασή του με ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα προστατεύει το κράτος από επίορκους αλλά θα σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας.Επανεξέταση της λειτουργίας του «Καλλικράτη» με στόχο ριζικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση.
Μνημόνιο
Σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως στόχος δεν είναι η δίωξη των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης αλλά η απόδοση ευθυνών «εκεί που πρέπει». «Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν», είπε
Ιθαγένεια
Άμεση σύσταση νόμου για χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερη γενιάς. Σημειώνεται πάντως πως ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει παλαιότερο πως αυτό είναι μέτρο που δεν πρόκειται να δεχτού οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Κατοχικό δάνειο
Διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων, ως «χρέος μας απέναντι στην ιστορία». Βασικό ρόλο θα έχει ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος, ενώ θα υπάρξει και στήριξη από τη Βουλή.
Κρατική ραδιοτηλεόραση και ΜΜΕ
Επανασύσταση, με νόμο, της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης από «μηδενική βάση»Θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων ΜΜΕΔιαφανής έλεγχος των αδειοδοτήσεων όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσω που εκπέμπουν.
Αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες
Η Αστυνομία δεν θα έχει πια στην «καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων», αλλά θα έχει μέλημα την προστασία των πολιτώνΕπαναφέρεται ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάςΑλλαγή στη διάρθρωση και το όνομα της ΕΥΠ. Θα ασχολείται πλέον μόνο με την εξωτερική ασφάλεια και μετονομάζεται σε Υπηρεσία Εθνικής Κυριαρχίας
Εξωτερική πολιτική
Πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, αλλά μακριά από ψυχροπολεμικές λογικές. Δεν έγινε κάποια συγκεκριμένη αναφορά στη ΡωσίαΣταθερή στήριξη του διεθνούς δικαίου με βάση και τις αποφάσεις του ΟΗΕΜέγιστη αξιοποίηση της γεωστρατηγική θέσεις της Ελλάδας, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται σε ένα τρίγωνο αστάθειας, από την Ουκρανία στο βορρά έως τη βόρεια Αφρική στο νότο και τη Μέση Ανατολή στα ανατολικά.
Συμβολικές κινήσεις λιτού βίου
Εντολή να πωληθεί περίπου το 50% του στόλου κυβερνητικών αυτοκινήτων που κοστίζουν πάνω από 700.000 ευρώΕντολή να πωληθεί το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφηΠρόταση στην Πρόεδρο της Βουλής να καταργηθεί το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτουΠεριορίζονται κατά 30% το προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου και κατά 40% η αστυνομική φρουρά του πρωθυπουργού«Το παράδειγμα του λιτού βίου, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε νέο ύφος και ήθος εξουσίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ιδιωτικοποιήσεις
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου, όμως διευκρίνισε πως είναι διαφορετικό πράγμα η αξιοποίηση.
Τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια
Ο πρωθυπουργός είπε πως θέλουμε τράπεζες που να υπηρετούν την οικονομία και την ανάπτυξη και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την ίδρυση ενός ενδιάμεσου φορέα για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που θα προστατεύει και τους πολίτες και τις τράπεζεςΚαταργούνται επίσης άμεσα οι διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πλειστηριασμοί
«Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων μέχρι να κατατεθούν οι νέες ρυθμίσεις».
- See more at: http://arouraios.gr/2015/02/oles-oi-exaggelies-tsipra-sthn-anagnosh-ton-programmatikon-dhloseon/#sthash.vr1KkISH.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: