Αλέξης Τσίπρας: Άρση ασυλίας για Στουρνάρα, ΤΑΥΠΕΔ κλπ. Εξεταστική για μνημόνια και ευχαριστήριο στους ΑΝ.ΕΛ. Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού


Τσίπρας: Προχωράμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια
«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και του ισότιμου ρόλου της χώρας εντός της Ε.Ε. και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι οι βασικοί άξονες της δράσης της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας»,ανέφερε στην έναρξη της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας.
«Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης, πλήρη συναίσθηση για το όραμα μιας Ελλάδας κοινωνικά αυτοδύναμης, εθνικά υπερήφανης που περνά μέσα από τις συμπληγάδες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης με εταίρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.
«Δεν έχουμε δεσμεύσεις, παρά μόνο μια: Να υπηρετούμε το συμφέρον του λαού μας. Να υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον. Αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολο τους τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Το τοπίο σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει αρχίσει να αλλάζει»
 «Το τοπίο σε Ελλάδα και Ευρώπη παραμένει δύσκολο, αλλά έχει αρχίσει να αλλάζει. Η κυβέρνηση καταθέτει επιτέλους προτάσεις, δεν δέχεται εντολές με ηλεκτρονική αλληλογραφία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δεν γράφουν λιτότητα και μνημόνια», τόνισε ο κ. Τσίπρας, με τους βουλευτές της Ολομέλειας να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.
 «Η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο και προτάσεις, δεν τα φτιάχνει τώρα», ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«H Ευρώπη να μην ξαναζήσει την εποχή των τεράτων. Να μην τροφοδοτηθεί το μίσος μεταξύ των λαών. Να πρυτανεύσει η κατανόηση και η αλληλεγγύη», πρόσθεσε.
«Πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»
«Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, από την Τετάρτη το πρωί θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην πατρίδα μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, προανήγγειλε περιορισμό των προνομίων των υπουργών και των βουλευτών,καθώς και νέο θεσμικό πλαίσιο με ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη.
«Μάχη ενάντια στο σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής»
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει με κάθε κόστος τη μάχη ενάντια στην υψηλή διαφθορά, ενάντια στο σύστημα της διαπλοκής. Αλλά και ενάντια στην φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή που αποτέλεσε την πραγματική αιτία που η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
- Κινητοποιούμε άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών
- Συστήνουμε Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων και κινητοποιούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και σώματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου
- Υιοθετούμε τις πλέον σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές.
- Καταργούμε άμεσα τις ούτως ή άλλως αντισυνταγματικές διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια»
«Προχωράμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. Οι ευθύνες θα αποδοθούν, εκεί που πρέπει να αποδοθούν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «για να εξεταστεί ψύχραιμα το κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες για την πορεία της χώρας και όχι για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης».
«Διαφανής αδειοδότητηση των καναλιών»
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα βάλει τέλος στα δάνεια των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ότι θα προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμών για τη διαφανή αδειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της χώρας.
«Επανασυστήνουμε με νόμο την ΕΡΤ, από μηδενική βάση», τόνισε, δεσμευόμενος για«καθολική πρόσβαση του ελληνικού λαού στο αγαθό της αντικειμενικής και αυτόνομης από πολιτικές παρεμβάσεις ενημέρωσης».
«Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας η ΕΥΠ»
Για τις αλλαγές στο αστυνομικό σώμα τόνισε ότι «η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την προστασία από το έγκλημα και την ασφάλεια των πολιτών», ενώ προανήγγειλε τη μετονομασία της ΕΥΠ σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας.
«Άμεση ψήφιση νόμου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, στη δεύτερη γενιά», δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.
«Σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα»
«Προχωράμε σε γενναία μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος», είπε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ελίτ και τα ανώτερα στρώματα των ελεύθερων επαγγελματιών δεν σήκωσαν ποτέ το βάρος που τους αναλογούσε».
«Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη», πρόσθεσε.
Παράλληλα, αποκάλυψε, αναφορικά με το νέο φορολογικό, ότι:
- Θεσπίζεται ενιαία φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο σε εισοδήματα έως 12.000 ευρώ
- Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικαθίσταται από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014, ώστε «να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα».
«Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων»
«Η δημοκρατία και τα δικαιώματα δεν είναι α λα καρτ, δεν περιορίζονται και δεν ακρωτηριάζονται. Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών που εκπαιδεύουν τη νέα γενιά εργαζομένων στην υποτέλεια, παίρνουν τέλος», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να στηριχτεί στη φθηνή εργασία, αλλά στην καινοτομία. Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στην άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τριετιών, επεκτασιμότητας συμβάσεων, διαιτησίας».
«Θα προχωρήσουμε σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά μέχρι το 2016, ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε, επίσης, ο κ. Τσίπρας.
«Αυτές οι δεσμεύσεις αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν ξεπουλάμε το φυσικό και ορυκτό μας πλούτο»
«Η νέα κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας ωστόσοπως «δεν παραχωρούμε, ούτε ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε το φυσικό και ορυκτό μας πλούτο».
«Ιδρύουμε Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
 «Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε όσα περιέχονται στο γνωστό e-mail»
«Εμείς δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε όσα περιέχονται στο γνωστό e-mail της τρόικας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
 «Θα επουλώσουμε τις πληγές στην Υγεία»
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της νέα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων στον τομέα της Υγείας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «πρωταρχική αποστολή είναι να επουλώσουμε τις πληγές στο σώμα της κοινωνίας από τα μνημόνια, ώστε να πάψει να υφίσταται ο θεσμικός αποκλεισμός της πλειονότητας πολιτών» από τις υπηρεσίες Υγείας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι θα δοθεί βάρος στην καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού.
 «Ιστορική υποχρέωση η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων»
«H ανάκτηση της αξιοπρέπειας της χώρας και του λαού προϋποθέτει και τη χάραξη μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι είναι «ιστορική υποχρέωση της νέας κυβέρνησης η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων».
«Ευχαριστώ τον Πάνο Καμμένο»
Λίγο πριν κλείσει τις προγραμματικές δηλώσεις, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο για τη στήριξη στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
«Καλώ κάθε βουλευτή, ακόμη κι εκείνους που θα καταψηφίσουν τις προγραμματικές δηλώσεις, να στηρίξουν τις διαπραγματεύσεις. Εμείς δεν ζητάμε συναίνεση στην καταστροφή. Ζούμε στιγμές κρίσιμες και ιστορικές. Ο λαός δεν έκανε ανάθεση ευθύνης, πήρε την ευθύνη στα χέρια του».
«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας»
«Στις συνταρακτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, την τελευταία λέξη και σφραγίδα, την έβαλε ο ελληνικός λαός. Σε αυτόν τον λαό αξίζει μόνο σεβασμός. Του αξίζει να περπατά περήφανος, του αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια.
 
Με πληροφορίες από το newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: