Ένα απέραντο φρενοκομείο η Νέα Δημοκρατία: Ο Βαγγέλης απάντησε στα “γαλλικά” στον Κυριάκο


Προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα οδηγείται σε διάσπαση... Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ


Προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα οδηγείται σε διάσπαση... Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα …απέραντο φρενοκομείο, κατά τη ρήση του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το σκηνικό ομοιάζει με εμφύλιο πόλεμο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο διάσπασης από δύο τουλάχιστον υποψηφίους για την προεδρία, μετά την αναβολή των εκλογών λόγω… τεχνικών προβλημάτων.Ολα τα κορυφαία στελέχη εξαπέλυσαν βολές εκατέρωθεν, οι αλληλοκατηγορίες είναι συνεχείς ενώ αυξάνονται και πληθύνονται αυτοί που ζητούν να «πέσουν κεφάλια», δείχνοντας προς την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και του Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος φέρει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την μη πραγματοποίηση των εκλογών.Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA και του Πρώτου Θέματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε το μεσημέρι της Κυριακής στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, λίγες ώρες μετά την δήλωσή του με την οποία ζητούσε την παραίτηση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ.
Αυτό ακριβώς ήταν και το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να παραιτηθεί όχι μόνο από μεταβατικός πρόεδρος αλλά και από υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Όταν ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ άκουσε το αίτημα του κ. Μητσοτάκη εξερράγη καθώς, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πήρε και τόσο καλά τα όσα άκουσε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη συνοδεύθηκε και από «γαλλικά» σε έντονο ύφος. Ολα πλέον είναι ανοικτά στη ΝΔ, ακόμη και αυτό τη διάσπασης, ειδικά αν δεν οριστεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών ή αν δεν υπάρξουν κινήσεις εκτόνωσης της έντασης που επικρατεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τέσσερις υποψήφιοι βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ενώ επικρατεί Βαβέλ μεταξύ των βουλευτών και των μεσαίων στελεχών αλλά και πλήρης απογοήτευση στο χώρο των οπαδών του κόμματος. Είναι πλέον παραδεκτό απ’ όλους ότι η ΝΔ περνά τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Πυρά κατά του κ. Μεϊμαράκη για τη στάση του, χωρίς ωστόσο να ζητά την παραίτησή του όπως έκανε για τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, εκτόξευσε χθες το βράδι ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega.O κ. Γεωργιάδης κάλεσε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη “να πάρει επιτέλους μια πρωτοβουλία” και να συγκαλέσει τα όργανα του κόμματος, αρχίζοντας με τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ει δυνατόν και αύριο.
“Δύο μήνες ζούμε στη σιωπή, δύο μήνες δεν μιλάμε μεταξύ μας, δεν έχουμε κάνει έναν διάλογο για πολιτικά θέματα, ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή τη σιωπή” τόνισε.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο ίδιος δεν ζητά την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη, αλλά του Ανδρέα Παπαμιμίκου, αφού βάσει καταστατικού την ευθύνη έχει η ΚΕΦΕ.
Η ευθύνη του κ. Μεϊμαράκη, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, έγκειται στο γεγονός ότι “ως πρόεδρος του κόμματος θα έπρεπε νωρίς να έχει διαπιστώσει το πρόβλημα, να μας έχει ενημερώσει και να έχει συγκαλέσει τα όργανα”. “Θα έπρεπε να έχει προστατεύσει το κόμμα από αυτό το φιάσκο” τόνισε.
“Φαινόταν πως υπήρχε πρόβλημα, είχα ζητήσει αναβολή”
Ο ίδιος, μάλιστα, δήλωσε πως φαινόταν από χθες το μεσημέρι ότι υπήρχε πρόβλημα, αφού τα τεχνικά τεστ αναβάλλονταν διαρκώς, και ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση ζήτησε μέσω του εκπροσώπου του στην ΚΕΦΕ να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών με κύριο επιχείρημα “να το πούμε γρήγορα στον κόσμο ότι δεν πρόκειται να δουλέψει το σύστημα για να μην τον ταλαιπωρήσουμε”. Ωστόσο, όπως ανέφερε, ο κ. Παπαμιμίκος επικοινώνησε μαζί του και του είπε να μην ανησυχεί, ότι έχει βρεθεί τεχνική λύση και ότι ο ίδιος εγγυάται προσωπικά πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα.Ο Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως, ξεκαθάρισε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει δόλος. “Αλίμονο αν μπω σε σενάρια συνωμοσίας και πω ότι αυτό έγινε για να κερδίσει ο α’ ή ο β’ υποψήφιος, υπάρχει όμως προφανής αστοχία” επισήμανε.
Γρήγορες διαδικασίες, ψυχραιμία και ενότητα
Αναφορικά με την επόμενη μέρα, είπε ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί όσο γίνεται γρηγορότερα, σημειώνοντας πως το πότε ακριβώς θα εξαρτηθεί από τη νέα εταιρεία που θα αναλάβει και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να εγγυηθεί την ομαλότητα της διαδικασίας. Εκτίμησε, πάντως, ότι αυτό μπορεί να είναι εφικτό πριν από τα Χριστούγεννα.Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε όλους τους βουλευτές “να είναι συγκρατημένοι” και, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει “ψυχραιμία και ενότητα”, αλλά και στα όργανα του κόμματος οι συζητήσεις να μην περιοριστούν στο τι πήγε στραβά και πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία, αλλά και στην αντιπολίτευση απέναντι στον Τσίπρα. “Να κόψουμε τα σενάρια περί συγκυβερνήσεως, περί οικουμενικής και όλα τα υπόλοιπα” σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: