Συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2017 υπογράφουν εργοδότες – εργαζόμενοι – Σώζουν…ό,τι σώζεται…



Υπογράφεται νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2017.Με την υπογραφή της σύμβασης διασώζονται  για άλλη μια χρονιά και παρά τους περιορισμούς το μνημονίου το επίδομα γάμου, οι άδειες  και τα άλλα επιδόματα  που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό (ωρίμανσης – πολυετίας το οποίο έχει σταματήσει να ωριμάζει από 14.2.2012, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του ΣΕΒ οι ομαδικές απολύσεις και το λόκ άουτ  ,τονίζοντας ότι στόχος για τον σύνδεσμο είναι η επιτυχία των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την ικανοποίηση των εργαζόμενων .Μετά τη σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος,  τόνισε ότι: «Είναι γνωστό ότι ούτε οι συλλογικές συμβάσεις επανήλθαν ούτε ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, όπως προεκλογικά εξήγγειλε η κυβέρνηση. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, γίνονται στο περιοριστικό περιβάλλον των μνημονιακών νόμων, που απαγορεύουν το ύψος του κατώτατου μισθού να συνομολογείται από τη ΓΣΕΕ και τις οργανώσεις των εργοδοτών. Αυτό που συμφωνήθηκε σήμερα, είναι ότι σε κάθε περίπτωση, εντός των νόμιμων προθεσμιών θα παραταθεί η ισχύς της υπάρχουσας σύμβασης».
«Βεβαίως», συμπλήρωσε, «θα υπάρχει πάλι η πρόνοια, ώστε αν βελτιωθεί το νομοθετικό περιβάλλον, αμέσως να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και για τον κατώτατο μισθό. Ομολογώ ότι είμαι εντελώς απαισιόδοξος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Θα εξεταστούν κι άλλα ζητήματα, όμως, που αφορούν συμπληρωματικές ασφαλίσεις, διάσωση θέσεων εργασίας, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, δηλαδή θεσμικά θέματα, που είναι τα μόνα που δεν απαγορεύει ο νόμος».Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα για την υγιεινή και ασφάλεια, την αντιμετώπιση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων στην εργασία καθώς και πρόταση για τη δημιουργία εθνικού επαγγελματικού Ταμείου για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
Επιπλέον συζητήθηκε σχέδιο διάσωσης των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή με την μετατροπή τους σε επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.  Οι πόροι για την ενίσχυση αυτών των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να προέλθουν και από την Παγκόσμια Τράπεζα.Για το σχέδιο διάσωσης των θέσεων εργασίας μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας,  εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του  ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ο οποίος αποχώρησε σχολιάζοντας ότι το σχέδιο συζητήθηκε εν αγνοία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η ΕΣΕΕ ξεκάθαρα δηλώνει θετική στην ισχύ της ΕΓΣΣΕ μέχρι το τέλος του 2017, και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση της πρόσφατης ετήσιας τακτικής γενικής της συνέλευσης, ώστε να διασωθούν, τόσο η σύμβαση όσο και οι θεσμικοί όροι της, που περιλαμβάνουν τα βασικά επιδόματα.Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Κορκίδη για την Παγκόσμια Τράπεζα, ο κ. Παναγόπουλος είπε: «Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Το μόνο που έχω ακούσει, είναι ότι η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις έθεσε θέμα να πάρει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει προγράμματα κατά της ανεργίας».
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ το συνολικό κόστος μισθοδοσίας  των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι μειώθηκε από 42,1 δις ευρώ το 2009 σε 33,6 δις το 2016, με απώλειες 20,2%. Η ανεργία δεν αποκλιμακώθηκε όσο είχε εκτιμηθεί και παρέμεινε το 2016 στο 23,6% με μεγάλο χαμένο τον ιδιωτικό τομέα.
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς δήλωσε,  ότι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες είναι έτοιμοι να υπογράψουν τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας πριν από τη λήξη της μετενέργειας της ισχύουσας.
πηγή μου

Δεν υπάρχουν σχόλια: