Νέος κοροναϊός: Στους 17 οι νεκροί στην Κίνα – Πρώτα κρούσματα στη Ρωσία




Share

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα
Συνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – Ο κοροναϊός εξαπλώνεται σε Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ρωσία.
Παγκόσμιο τρόμο έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ο οποίος έχει ξεπεράσει πλέον τα κρούσματα της Κίνας με τα πρώτα κρούσματα να εμφανίζονται τόσο σε άλλες χώρες της Ασίας, στις ΗΠΑ και στη Ρωσία.
Ο κοροναϊός που προκαλεί ένα είδος πνευμονίας ξεκίνησε από την πόλη Βουχάν της Κίνας και έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων στην αχανή αυτή χώρα της Ασίας.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται, καθώς έχουν καταγραφεί πλέον πάνω από 900 κρούσματα σε 13 επαρχίες της Κίνας.
Την ίδια ώρα ο Λιν Μπιν, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής 2.197 άνθρωποι έχουν ταυτοποιηθεί ότι ήταν σε στενή επαφή με φορείς του ιού, Από τα άτομα αυτά τα 1.394 παραμένουν υπό στενή παρακολούθηση.
Και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας», κρούσματα παρατηρούνται και εκτός Κίνας.
Υποψίες για κρούσματα και στη Ρωσία
Ένας Ρώσος πολίτης και ένας Κινέζος φοιτητής διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης με την υποψία ότι είναι φορείς του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε ο αρχίατρος του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Μπότκινο.
Επιβάτης αεροσκάφους το οποίο είχε αναχωρήσει από την Σαγκάη και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της πόλης με την υποψία ότι είναι φορέας του νέου κοροναϊού που εξαπλώνεται στην Κίνα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή κυβερνήτη της πόλης Άννα Μιτιάνινα.
«Ο ασθενής, ο οποίος διακομίσθηκε στο (νοσοκομείο λοιμωδών νόσων) Μπότκινο, έφθασε με πτήση από την Σαγκάη και υπήρξε υποψία ότι είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό. Περαιτέρω συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν με βάση τις αναλύσεις που θα γίνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Νωρίτερα το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή στις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, μετέδωσε ότι ένας επιβάτης με υψηλό πυρετό διακομίσθηκε από το αεροδρόμιο Πούλκοβο στο νοσοκομείο
Την ίδια στιγμή, ο αρχίατρος του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Μπότκινο στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι ένας Ρώσος πολίτης και ένας Κινέζος φοιτητής διακομίσθηκαν με την υποψία ότι είναι φορείς του νέου κοροναϊού.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Μόσχα έχει αρχίσει να αναπτύσσει το δικό της εμβόλιο κατά του κοροναϊού όπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών (Rospotrebnadzor) Ελένα Ποπόβα.
«Φυσικά, έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμβολίου. Κάθε φορά που εκδηλώνεται ένας ιός ξεκινάμε αμέσως την ανάπτυξη του εμβολίου», δήλωσε η Ποπόβα.
Τραμπ: Οι ΗΠΑ είναι σε καταπληκτική κατάσταση…
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κοροναϊού από την Κίνα.
Μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο Τραμπ δήλωσε: «Διαθέτουμε σχέδιο και πιστεύουμε ότι θα το αντιμετωπίσουμε πολύ καλά. Το έχουμε ήδη αντιμετωπίσει πολύ καλά. Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) είναι καταπληκτικό. Πολύ επαγγελματίες…».
«Είμαστε σε καταπληκτική κατάσταση και πιστεύω ότι η Κίνα είναι επίσης σε πολύ καλή κατάσταση», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ένα κρούσμα του κοροναϊού έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ.
«Ο ιός μεταλλάχθηκε βαθμιαία»
Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόλησης Ασθενειών της Κίνας, Γκάο Φου, τόνισε ότι είναι δύσκολος ο έλεγχος του κοροναϊού που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο εννέα ανθρώπων και εκατοντάδες κρούσματα σε αρκετές χώρες πυροδοτώντας παγκόσμια ανησυχία και αυτό γιατί προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται.
«Ο ιός μεταλλάχθηκε βαθμιαία μία φορά όταν μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για μελέτη», τόνισε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι δεν δείχνουν να είναι ευάλωτοι στον κοροναϊό.
Η μετάλλαξη των ιών δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά τους καθιστά πιο επικίνδυνους καθώς μπορεί να αποκτήσουν ανοσία σε στοχευμένες θεραπείες (χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταλλασσόμενου ιού η γρίπη, λόγος για τον οποίο παρασκευάζονται διαφορατικά εμβόλια κάθε χρόνο).
Επίσης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο εξάπλωσης της ασθένειας και ίσως αυτό σημάνει ότι οι ειδικοί θα χρειαστεί να αλλάξουν τακτικές όσον αφορά στις προσπάθειες διάγνωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης του κοροναϊού.
Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ
Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενώ ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει στους ελέγχους της ετοιμότητας των υγειονομικών μονάδων. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.
Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ καλούν όσους επιστρέφουν από την Κίνα και βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να υποβληθούν σε εξέταση.
Μετά τον τελευταίο απολογισμό, οι υγειονομικές αρχές στην Κίνα ανακοίνωσαν πως έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι, ενώ έχουν εντοπίσει πάνω από 900 κρούσματα σε 13 επαρχίες
took

Δεν υπάρχουν σχόλια: