Επένδυσαν στους πολέμους αντί στην ιατρική και χάνουν σε περίοδο ειρήνης από ένα ιό...

By  at Μαρτίου 23, 2020    No comments


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ. Τα δένδρα και τα λουλούδια άνθισαν στους κήπους του Λευκού Οίκου. Αλλά ο κορωναϊός σκιάζει τα πάντα…Αν έδειξε κάτι η παγκόσμια κρίση που προκάλεσε ο νέος κορωναϊός, με απόλυτη ευθύνη της Κίνας -και στο σημείο αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κάθε δίκιο να φωνάζει και να διαμαρτύρεται- είναι ότι έχουμε έλλειψη ηγετών, και μάλιστα στο επίπεδο των μεγάλων δυνάμεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως και άλλοι ακροδεξιοί ηγέτες, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να υποτιμήσουν τον μεγάλο, όπως αποδείχθηκε, κίνδυνο. Και ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, διότι η Αμερική είναι υπερδύναμη και πρέπει να παίζει το ρόλο της. Αντίθετα, με πρόεδρο τον κ. Τραμπ τον εγκατέλειψε…
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι μέχρι σήμερα εξαφανισμένος προσπαθώντας να δείξει ότι το θέμα δεν αφορά τη χώρα του, κάτι που είναι ένα μεγάλο ψέμα. Όσο και να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ας μην ξεχνά ότι τα ίδια έκανε και ο «μαθητής» του, ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τώρα ζητά βοήθεια και δεν βρίσκει…
Ο πρόεδρος της Κίνας φέρθηκε όσο πιο σκάρτα θα μπορούσε να φερθεί ένας άνθρωπος, πόσο μάλλον ένας παγκόσμιος ηγέτης. Δημιούργησε το πρόβλημα, δεν ενημέρωσε -όπως αποδεικνύεται- κανένα, το έλυσε στο επίπεδο της χώρας του και εξαφανίστηκε και αυτός. Αν νομίζει ότι κέρδισε στρατηγικά πλανάται πλάνη οικτρά. Διότι η διεθνής κοινή γνώμη καταλαβαίνει περισσότερα απ’ όσα νομίζει ο «κόκκινος» δικτάτορας κ. Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος παραμένει ένας σκληρός παλιός κομμουνιστής με επεκτατικές διαθέσεις.
  • Και οι Ευρωπαίοι απέδειξαν ακόμα μία φορά την ανικανότητά τους, αλλά και το γεγονός ότι δεν δρουν ευρωπαϊκά αλλά εθνικά. Όπως αποκαλύφθηκε, όταν η Ιταλία ζήτησε τη βοήθεια των Βρυξελλών, ουδείς εκ των γραφειοκρατών ανταποκρίθηκε. Και ξαφνικά, από το πουθενά, εμφανίστηκαν οι …Κινέζοι.
  • Βασικά για να κερδίσουν πολιτικούς πόντους, όχι επειδή ήθελαν να βοηθήσουν πραγματικά τους Ιταλούς. Έμεινε, όμως, στην κοινή γνώμη της Ευρώπης, ότι οι Βρυξέλλες δεν έπραξαν το παραμικρό και οι Κινέζοι ήταν αυτοί που έστειλαν μάσκες και ιατρικό υλικό.
Έστειλαν και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Αλλά πρόκειται για ασήμαντη βοήθεια. Όπως έγραψα και χθες, η Κίνα δημιούργησε το πρόβλημα. Και δεν ενημέρωσε καμία χώρα για τον κίνδυνο… Η εκ των υστέρων βοήθεια θα μπορούσε να θεωρηθεί και ύβρις.
Δυστυχώς, από την οικονομική κρίση του 2010, όταν σταύρωσαν και κατέστρεψαν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής έμεινε με την εντύπωση ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορούν να περιμένουν απολύτως τίποτα από τις Βρυξέλλες. Σχηματίστηκε εκεί μία διεφθαρμένη γραφειοκρατία, που ξοδεύει δισεκατομμύρια στο γάμο του …Καραγκιόζη. Αν αυτά τα δισεκατομμύρια ξοδεύονταν για καλούς σκοπούς, όπως ας πούμε οι χρηματοδοτήσεις ιατρικών ερευνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να είναι πρώτη στον τομέα αυτό. Θα μπορούσα να καταγράψω πολλά άλλα παραδείγματα, αλλά χάνουμε το χρόνο μας. Η Ε.Ε. είναι μία αποτυχημένη ένωση, αφού το εθνικό συμφέρον υπερέχει του ευρωπαϊκού.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες τρέχει κυριολεκτικά και δεν προλαβαίνει, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων στην Αμερική.
  • Προσπαθώντας από την Πέμπτη να καθησυχάσει τον αμερικανικό λαό, αλλά και το παγκόσμιο ακροατήριο του, μίλησε για φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την καταπολέμηση του κορωναϊού. Οι επιστήμονες άκουσαν τη δημόσια αναγγελία με σκεπτικισμό. Μακάρι, λένε, να έχει δίκιο ο κ. Τραμπ και άδικο αυτοί…
Όμως, αυτό που τονίζεται απ’ όλες τις πλευρές, Δημοκρατικούς αλλά και τους σοβαρούς Ρεπουμπλικάνους, είναι ότι το αμερικανικό κράτος έπρεπε να δράσει άμεσα και διαφορετικά. Το γεγονός ότι δεν «έκλεισε» ακόμα η χώρα είναι δύσκολο να το χωνέψει κανείς, καθώς αποδείχθηκε ότι είναι ένας καλός τρόπος για να σταματήσει η διασπορά του ιού. Επίσης αναφέρουν ότι ο κ. Τραμπ παίρνει αποφάσεις σήμερα, που έπρεπε να ληφθούν πριν μία εβδομάδα. Και αυτή η καθυστέρηση βοηθά στην εξάπλωση της περίεργης ασθένειας που ο ίδιος επιμένει να ονομάζει «κινεζική».
Και εδώ υπεισέρχεται και ο παράγοντας της «συνωμοσίας» καθώς οι όπου γης ψεκασμένοι πιστεύουν -όπως και ο κ. Τραμπ προφανώς- ότι πρόκειται για μία επίθεση της Κίνας εναντίον της Δύσης.
Όταν δεν έχουμε στοιχεία και αποδείξεις περιοριζόμαστε στην ανάλυση και την υπόθεση. Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μίλησε για τη μεγαλύτερη απειλή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεγάλη κουβέντα… Έχει άδικο; Όχι βεβαίως, διότι κάτι θα γνωρίζει περισσότερο από εμάς. Και άλλοι ηγέτες μίλησαν με τον ίδιο τρόπο. Και φτάνουμε σε ένα λογικό συμπέρασμα:
  • Ότι οι χώρες, ιδιαίτερα οι μεγάλες, ξοδεύουν τρισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, για να αντιμετωπίσουν η μία την άλλη σε ένα πιθανό Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και έρχεται ένας ιός και αποδεικνύει ότι όλα αυτά τα όπλα είναι άχρηστα. Και ότι οι χώρες έπρεπε να επενδύσουν στην ιατρική βιομηχανία και όχι στην πολεμική.
Προσέξτε: Είμαστε σε ένα πόλεμο που όμοιό του δεν έχουμε ζήσει, και μέχρι της στιγμής δεν έχει πέσει ούτε μία σφαίρα. Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες κοιτούν ανήμποροι να παρέμβουν και να σώσουν τους λαούς τους, από ένα ιό που ξεκίνησε -ως γνωστό από την Κίνα- επειδή κάποιοι παμφάγοι Κινέζοι έτρωγαν …νυχτερίδες. Και είναι στο σημείο αυτό που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κάθε ψεκασμένο, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο ιός κατασκευάστηκε στα κινέζικα εργαστήρια του τρόμου για να καταστραφεί η Δύση. Δυστυχώς, όλοι οι υπόλοιποι δυσκολευόμαστε να αμυνθούμε σε αυτή τη συνωμοσιολογία, πόσο μάλλον στον ίδιο τον ιό.
Χώρες έκλεισαν… Οικονομίες καταρρέουν… Η ανεργία σε ένα μήνα θα είναι στα ύψη. Και μετά; Αν δεν σταματήσει η λαίλαπα, ο κόσμος όλος, εκτός της Κίνας, βρίσκεται ενώπιον σοβαρού και πραγματικού κινδύνου. Παρακολουθώντας τον πρόεδρο Τραμπ, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει λύσεις. Και όταν δεν έχει η υπερδύναμη Αμερική, είμαστε όλοι εκτεθειμένοι.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια: